V torek, 16. 3. 2021 sem prvič sodelovala na delavnici priprave jedi s sestavinami iz lokalnega okolja v okviru projekta Zdravo in aktivno podeželje, na kateri smo pripravljali “filine” iz naše brošure Jedi semiških babiv in barvali smo domača jajca z naravnimi materiali.

Po prebiranju brošure »Jedi semiških babic« sem se navdušila nad nekaterimi recepti in zdi se mi odlično, da imamo priložnost kar iz prve roke videti, kako so te jedi pripravljali naši stari starši in generacije pred njimi.

Pogosto pozabimo, da se kulturna dediščina ne ohranja le preko t. i. kulturnih spomenikov, temveč tudi preko vsakdanjih praks in ravno te delavnice, s prenašanjem znanja in spretnosti, spodbujajo ohranjanje (nesnovne) kulturne dediščine.

Na delavnici smo poustvarili “fuline”, tradicionalno jed iz zakladnice slovenske kuhinje, ki je opisano tudi v že omenjeni brošuri. Poleg tega smo si na delavnici izmenjale številne praktične nasvete in znanja. Pomembno pa se mi zdi tudi to, da delavnice ozaveščajo o pomenu zdravega in aktivnega življenja na podeželju.

Delavnice so primerne za različne generacije, spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in pomoč ter prenašanje znanja na mlajše. Delavnico priprave velikonočnih pirhov, ki sem jo vodila sama, lahko poenostavimo in preoblikujemo tudi za najmlajše in jih na tak način aktivno vključimo in oživimo življenje na podeželju.

Monika Malnarič