Črešnjevčani smo že od nekdaj nagnjeni k različnim športnim aktivnostim. Naš športni duh izvira še iz leta 1969 ko smo imeli svoje travnato igrišče “Kokošinek”, ki ga ŠD Črešnjevec še dan danes vzdržuje in prireja vsakoletne nogometne turnirje.

Potrebe vaščanov Črešnjevca, Cerovca in Krvavčjega vrha so leta 1998 narekovale k ustanovitvi športnega društva. Tako je 16.4.1998 nastalo športno društvo Črešnjevec. Takratni iniciativni odbor je štel 11 članov, sklicali so zbor in sprejeli statut društva. V registru društev smo tako uradno vpisani že od 5.6.1998. Leta 1998 smo po hudem neurju, ki je izruvalo, kar nekaj dreves, vaščani stopili skupaj, vsak je prispeval svoj delež in tako smo ob vaškem igrišču postavili “Bar mu”, stavbo, ki od takrat služi kot uraden prostor ŠD Črešnjevec.

Naše društvo je gostilo mnogo športnih prireditev od poletnih vsakodnevnih nogometnih derbijev pa do kolesarskega izleta iz Ljubljane na vinsko vigred v Metliko.

Leta 2006, je za naše društvo predstavljalo novo prelomnico, saj smo dobili novo igrišče, ki je precej večje od prejšnjega. Še najbolj pa smo bili verjetno veseli ograje okoli igrišča saj je to pomenilo, da nam več ne bo potrebno iskati žogo na “Rezmanovem” travniku.

Z porastom interneta se je zanimanje za šport malo ohladilo, vendar smo z prevetritvijo vodstva in vpeljavo mlajših članov na vodstvena mesta znova zaživeli. Tako vsakoletno organiziramo vsaj 10 športnih dogodkov, od nogometnih, odbojkarskih in ping pong turnirjev pa vse do pohodov in kolesarskih izletov. Leto 2019 pa se nam bo vsem vtisnilo v spomin, saj smo kot prvič organizirali festival elektronske glasbe v vaški vrtači. Odziv je bil odličen zato bomo tudi v letu 2020 dogodek ponovili v pričakovanju še bolj množičnega odziva.