Na zadnji delavnici v sklopu projekta »Zdravo in aktivno podeželje«, smo v torek, 30. 3. 2021 ob 18. uri v večnamenskem prostoru na Cerovcu izvedli delavnico z naslovom »Pridelava in predelava lanu s pokušino lanenega olja in namaza z lanenimi semeni in lanenim oljem«.

V uvodu smo izvedeli osnovne informacije o lanu ter o uporabnosti lanenim semen in stebel. Pri raziskovanju gruzijske jame Dzudzuana so odkrili 34000 let stare tekstilije iz divjega lana. Lan je bil iz svoje domovine, ki obsega območje med Perzijskim zalivom ter Kaspijskim in Črnim morjem, prenesen v Egipt, Grčijo, Italijo in druge evropske države. Koliščarji na Ljubljanskem barju naj bi pridelovali lan že približno 5000 let pred našim štetjem. V 19. stoletju v Evropi upada pridelava in predelava lana zaradi uvoza cenejšega in udobnejšega bombaža. Pridelava lana se ohrani na najbolj siromašnih območjih, v Sloveniji v Prekmurju in Beli krajini.

V nadaljevanju smo spoznali podrobnosti o pridelavi in predelavi lanu nekoč in danes. Ugodno obdobje za sejanje lanu je v prvem tednu aprila, za pukanje pa konec julija. Izvedeli smo tudi, kako so naši predniki iz lanenih vlaken izdelovali platno ter kako so iz platna izdelovali oblačila in druge izdelke za dom ter jih okraševali s tkaničenjem ter posebnimi motivi.

Poleg uporabnosti lanenih stebela za vlakna in predelavo v platno, je pri lanu zelo uporabno tudi seme. Uporabljamo ga v prehrani, za naravna zdravila, kozmetične izdelke, barve in lake.

V kulinariki uporabljamo laneno olje in sveže zmleta semena za pripravo hladnih jedi (solate, namazi), dodamo ga lahko tudi h kuhanim jedem, vendar nikoli na vroče jedi (počakamo, da se ohladijo).

Predavanje je organizirala Zadruga Suplimi z.o.o., vodila jo je mag. Margita Adamič.

Po predavanju in odgovorih na vprašanja smo pripravili in pokušali laneno olje na kruhu ter namaz s skuto, lanenimi semeni in lanenim oljem.

Udeleženci so po pokušini dobili še paketek lanenega semena, ki ga bodo posejali na svojem vrtu.