V predprazničnem času, konec decembra 2020, je izšla brošura z naslovom Jedi semiških babic, ki je nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju« pod akronimom »Zdravo in aktivno podeželje«. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v okviru programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020.

Idejni vodja, kot tudi glavna zbirateljica starih in novejših receptov semiških kuharic, je bila predsednica PGD Črešnjevec, gospa Sonja Malnarič. V veliko pomoč ji je bila tudi vodja komisije za članice pri PGD Črešnjevec, gospa Jožica Klemenčič. V uredniškem odboru je sodelovalo kar osem članic, ki so poleg še dodatnih osemnajstih gospodinj, zbrale ogromno gradiva, ki bo pripomoglo k ohranjanju »kuharske dediščine« v tem in tudi širšem okolišu.

Ob izidu brošure, ki je čudovito obogatena in oblikovana s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev, je namen članic tudi praktično širiti znanje med mlajšo generacijo, saj naj bi v prihodnosti v prenovljeni občinski stavbi na Cerovcu oziroma v novi kuhinji stavbe izvajale delavnice izdelave jedi iz brošure Jedi semiških babic.

Stari recepti, zbrani v brošuri, so tako rekoč oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način, kar vsemu dodaja edinstven čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.

Zato upamo, da bo doprinos k izdaji receptov toliko bolj vreden, ker je »podlaga in poudarek na domači hrani z domačega vrta«.