V ponedeljek, 15. 2. 2021, smo se ob 18. uri zbrali v novih, ličnih prostorih obnovljene večnamenske stavne na Cerovcu na PREDSTAVITVI EKO KMETIJSTVA. Predavatelj je bil Aleš Plut, član PGD Črešnjevec. Mladi naslednik kmetije, Aleš Plut, magister agronomije in hortikulture, nam je predstavil Ekološko kmetijo Župnca. Sam kraj Župnca, je sicer del vasi Cerovec pri Črešnjevcu, a je kot zaselek na vrhu vzpetine ohranil svoje ledinsko ime, katerega nosi tudi kmetija sama. Kmetija je v ekološko smer prešla leta 2007, do tedaj so na kmetiji kmetovali po tedaj ustaljenih konvencionalnih metodah. Obrat v ekološko kmetovanje je v območju, ki je kraškega značaja, pravzaprav edina logična stvar, če hočemo, da kmetija preživi. Le-ta lahko na prostem trgu konkurira samo z dodano vrednostjo in odličnostjo, zelo težko pa bi izstopala s serijsko proizvodnjo nižje kakovosti.

Aleš se je ob podpori družine, kakor tudi izdatni podpori brata in sestre, odločil za nadgradnjo ekološke vizije kmetije, in je leta 2012 postavil prvi rastlinjak. Temu so se pozneje pridružili še številni drugi. Tako ima sedaj največji zavarovan prostor v Občini Semič. Po nekaj pilotskih poizkusih vzgoje raznih povrtnin, se je odločil predvsem za gojenje paradižnika, solate, jagod, čebule, krompirja in paprike. Doma proizvajajo tudi razna žita, ki jih pozneje očistijo in prodajajo, bodisi kot surovino za moko, bodisi kot seme. Na domačiji sami že več generacij skrbijo za čebelje družine in sedaj je to nalogo prevzela mati Olga, ki s hčerjo Katarino med drugim kuha odlično domačo marmelado, oče Tone in predvsem starejši sin Toni, pa gojita vinsko trto, pri čemer za zmanjševanje okuženosti trte uporabljata izključno ekološke preparate in druge pripravke naravnega izvora. Tudi nekateri udeleženci so potrdili, da jim gre to delo odlično od rok, saj so imeil že večkrat čast okušati rujno kapljico iz njihove vinske kleti.

Kmetovanje na kraških tleh je svojevrsten izziv že samo po sebi in kmetija Župnca, si bi s svojim delom prislužila še posebno priznanje, saj na marsikaterem področju »orje ledino« z novimi pristopi kmetovanja. Vsekakor je to zahteven in predvsem ambiciozen projekt, ki ga snuje Aleš in tako zastavlja vizijo nadaljnjega razvoja same kmetije. Tukaj je še posebej pomembna prodaja, saj kot posameznik s primerljivimi površinami, ki so mu na voljo, lahko zadosti zgolj določenemu odstotku trga. Zato meni, da bi se manjše in ekološke kmetije morale povezati v kakšno večje telo in bi tako lahko lažje konkurirale na trgu.

Če se ozremo malo nazaj v preteklost in vidimo celoten razvoj, ki ga je družina Plut naredila do sedaj, trdno verjamemo, da bodo tudi v prihodnosti kos vsem izzivom, ki si jih bodo zadali v naravnem ritmu svoje kmetije.