Z veseljem sporočamo, da je brošura Jedi semiških babic, ki je v osnovi nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju«, ki je bil sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v okviru programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, postala knjiga.

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in zaradi ljubezni do domačega izročila in nostalgije, ki jo vsak doživlja, medtem ko se  spominja kuhinje svoje babice ter zaradi odličnega odziva na prvotno brošuro, ki je nastala v okviru omenjenega projekta, smo se v PGD Črešnjevec odločili, da izdamo 1. ponatis in tokrat v trdi vezavi, s 108 stranmi, torej izšla knjiga Jedi semiških babic.

Osrednja tematika so, seveda, recepti, ki v spomin prikličejo kuhinjo, kakor so jo kuhale naše mame, stare mame, hkrati pa nam brošura omogoča, da starim receptom dodamo tudi svoj pridih. Ob izidu knjige, ki je čudovito obogatena in oblikovana s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev iz prejšnjega stoletja, je namen članic tudi praktično širiti znanje med mlajšo generacijo.

Ker želimo knjigo približati širši slovenski javnosti in našim zamejcem v tujini, bomo nadaljevali tudi s posnetki poteka priprave jedi v elektronski obliki.

Stari recepti, zbrani v brošuri, so tako rekoč oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način, kar vsemu dodaja edinstven čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.

Vsako stvar je potrebno graditi na trdnih temeljih in tako je knjižica odlična za vsakega, ki bi rad začel s kuhinjo, kakor tudi za zahtevnejše kuharje, ki morda iščejo dodano vrednost v smislu tradicije in domačega izročila.

S klikom na fotografijo lahko pokukaš tudi malo v njeno vsebino: