Že več let se srečujem s telovadbo pri starejših in lahko rečem, da je to res aktivnost pri kateri ne pridobivajo samo udeleženci telovadbe ampak tudi vaditelj. Večkrat poudarim, da sem jaz tista, ki največ odnesem od takšnega medgeneracijskega druženja. Bogastvo znanja, ki ga imajo tako starejši kakor tudi mlajši v domačem okolju je neprecenljivo in prav je, da se ga neguje in širi.  

Poleg koristnosti same fizične aktivnosti in namenskih vaj za ravnotežje predstavlja telovadba, sploh v takšnem medgeneracijskem centru, obliko druženja, spoznavanja in pridobivanja novih veščin. Osebam na podeželju se v takšnih centrih lahko približajo vsebine, ki so velikokrat dosegljive samo tistim, ki živijo v mestnih središčih ali večjih urbanih naseljih.

Sama telovadba za starejše, namenske vaje za ravnotežje so pri skupini udeleženk predstavljale odklop od vsakodnevnih aktivnosti in občutek večvrednosti, ker so imele možnost brezplačne vadbe in ker se jim je nekdo posvetil. Vsekakor lahko rečem, da so tudi napredovale kar sem opazila sama kot vaditeljica in so opazile udeleženke same pri sebi.

Želim si, da bi medgeneracijski center še naprej služil svojemu namenu. Prostori so lepo urejeni in ustrezno veliki, da se lahko dela z ravno prav veliko skupino. Lahko smo veseli, da smo v našem domačem kraju dobili takšne prostore, ki jih bomo lahko še dolga leta uporabljali v najrazličnejše namene. Kdo ve, mogoče pa bo tudi možnost dostopa do teh prostorov tudi mlajšo generacijo spodbudila k zanimanju ali celo študiju vsebin, ki jih bodo lahko širili med ljudmi v domačem okolju.

Danes vabljeni na zadnjo delavnico v sklopu projekta. Žal se s 1. 4. 2021 zopet “zapiramo”, a prepričana sem, da se po epidemiji zopet srečamo.

Vesna Petric